Beau Travail (re-release)

Claire Denis

Afgelast
Bekijk trailer
Beau Travail (re-release)

Een hypnotiserend verhaal van onderdrukte verlangens en jaloezie binnen het Franse Vreemdelingenlegioen.

In een afgelegen buitenpost aan de kust in de Hoorn van Afrika brengt een bataljon buitenlandse legionairs hun dagen door met het uitvoeren van slopende trainingsregimes op woestijnterrein, en hun avonden met het omcirkelen van meisjes in de plaatselijke nachtclub. Commandant Bruno Forestier wordt bewonderd door zijn mannen; minder geldt dat voor zijn stekelige, eenzame onderbevelhebber Sergeant Galoup. Galoup is meer geïnteresseerd in het perfectioneren van zijn rol als de perfecte legionair dan in het populair zijn - althans tot de komst van de nieuwe rekruut Gilles Sentain. Waarom Galoup zich zo opwindt over Sentain is niet meteen duidelijk, maar...

In een afgelegen buitenpost aan de kust in de Hoorn van Afrika brengt een bataljon buitenlandse legionairs hun dagen door met het uitvoeren van slopende trainingsregimes op woestijnterrein, en hun avonden met het omcirkelen van meisjes in de plaatselijke nachtclub. Commandant Bruno Forestier wordt bewonderd door zijn mannen; minder geldt dat voor zijn stekelige, eenzame onderbevelhebber Sergeant Galoup. Galoup is meer geïnteresseerd in het perfectioneren van zijn rol als de perfecte legionair dan in het populair zijn - althans tot de komst van de nieuwe rekruut Gilles Sentain. Waarom Galoup zich zo opwindt over Sentain is niet meteen duidelijk, maar het lijkt dat de tevredenheid en het ongecompliceerd in het leven staan van de zachtaardige Sentain, Galoup mateloos irriteert.

De film zet de mannelijke schoonheid op de voorgrond en benadrukt daarmee de spanning in het hart van een militaire samenleving waarin sentimentele noties van kameraadschap, solidariteit en liefde tussen mannen zich moeten losmaken van het taboe van homoseksualiteit. Beau Travail wordt vaak omschreven als een homo-erotische film, hoewel er niets verifieerbaar homoseksueels op het scherm gebeurt. De legionairs lopen zonder shirt rond en voeren oefeningen uit die meer op moderne dans lijken dan op militaire procedures. Oordeel vooral zelf.

Beau Travail is Claire Denis' zesde speelfilm, maar pas de tweede, na Chocolat, waarin ze het territorium van haar jeugd opnieuw bezoekt. Vrij geïnspireerd door het werk van de 19e-eeuwse Amerikaanse schrijver Herman Melville, in het bijzonder de novelle Billy Budd, en gefilmd in de voormalige Franse kolonie aan de noordoostkust van Afrika die sinds 1977 de Republiek Djibouti is. Het is met recht haar meesterwerk te noemen en hoewel 25 jaar oud, sprankelt en schittert de film nog steeds. Nooit eerder werd Beau Travail uitgebracht in Nederland.

Lees meer
Genre drama
Taal Frans
Duur 105 minuten
Land Frankrijk, 1999
Cast Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin
Picl Bekijk op Picl

Kies en bestel

Sluiten

Altijd op de hoogte blijven

Mis niets meer en meld je aan voor het laatste nieuws, programma & ticketverkoop!
Meld mij aan