De Razzia van ’44 bezongen

De Muzikale Voddenman

Bestel tickets
De Razzia van ’44 bezongen

De Rotterdammers die tijdens de grote razzia van 10 en 11 november 1944 werden afgevoerd verwoorden hun kamp ervaringen in liedteksten. Zij wekken de geschiedenis weer tot leven in deze muzikale show en revue.

Tijdens de razzia werden zo’n 52.000 jonge mannen opgepakt en in Duitsland tewerkgesteld. Zij keerden na de oorlog terug naar een thuisfront dat de hongerwinter en zes maanden radiostilte heeft overleefd. Áls ze het al hadden overleefd (bijna vijfhonderd Rotterdammers haalden het niet). Degenen die wel thuiskwamen zwegen. Jaren later bleek hoe getraumatiseerd de mannen zijn teruggekomen. De liedjes en de moppen, geschreven in Duitsland om de moed erin te houden, vervullen thuis tijdens de Wederopbouw die functie niet meer. Hier zit niemand op hun zelfverzonnen amusement en weemoed te wachten. Hier moet gewerkt worden. Na het bombardement van Rotterdam...

Tijdens de razzia werden zo’n 52.000 jonge mannen opgepakt en in Duitsland tewerkgesteld. Zij keerden na de oorlog terug naar een thuisfront dat de hongerwinter en zes maanden radiostilte heeft overleefd. Áls ze het al hadden overleefd (bijna vijfhonderd Rotterdammers haalden het niet). Degenen die wel thuiskwamen zwegen. Jaren later bleek hoe getraumatiseerd de mannen zijn teruggekomen. De liedjes en de moppen, geschreven in Duitsland om de moed erin te houden, vervullen thuis tijdens de Wederopbouw die functie niet meer. Hier zit niemand op hun zelfverzonnen amusement en weemoed te wachten. Hier moet gewerkt worden. Na het bombardement van Rotterdam is het de tweede grootste gebeurtenis in de recente geschiedenis van de stad.

De meeste van de liedjes die gespeeld worden, hebben vermoedelijk voor het laatst geklonken in een Duitse barak of bij een reünie kort na de oorlog.

Kamp Amersfoort was één van de grootste en meest beruchte Nederlandse kampen. Naar schatting werden er in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden mensen opgesloten en vanuit hier gedeporteerd naar nazi-Duitsland, waaronder de mannen die tijdens de Rotterdamse razzia zijn afgevoerd. De voorstelling zal daarom naast Kantine Walhalla in Rotterdam ook in Theater de Lieve Vrouw in Amersfoort te zien zijn.

Aanleiding voor de voorstelling is de officiële onthulling van het Razzia-monument ter herdenking van de slachtoffers uit Rotterdam en Schiedam. Het monument, een kunstwerk gemaakt door Rotterdamse Anne Wenzel, is een initiatief van twee zoons van Rotterdamse dwangarbeiders: René Versluis en Jan Willem Cleijpool. Het komt in het plantsoen naast het Van Ommerenhaventje aan de Parkkade in Rotterdam en zal op 10 november 2023 onthuld worden.

Lees meer
Genre biografisch, drama
Speeldata 12 november 2023
Locatie De Lieve Vrouw, Theaterzaal
Tickets € 18,00
Regie Winfred van Buren
Verteller/acteur Daisy Hagendoorn

Bestel tickets

zo 12 nov. 2023
16:00
zo 12 nov. 2023
20:00

De muzikale voddenman

De muzikale voddenman

Meesterverteller Roland Vonk en actrice Daisy Hagendoorn wekken de geschiedenis tot leven. Bij sommige teksten is zelfs geen muziek overgeleverd; die is geschreven door de heren van trio De Flamingo’s: Peter de Koning (contrabas), Ted Koninkx (gitaar) en Pieter Ubbels (saxofoon), aangevuld met Erik de Reus op piano, die ook de arrangementen maakt.

Altijd op de hoogte blijven

Mis niets meer en meld je aan voor het laatste nieuws, programma & ticketverkoop!
Meld mij aan