• Nagesprek
  • Movies that Matter
  • Engels ondertiteld

Deep Rising

Deep Rising

Is mijnbouw op de zeebodem dé oplossing voor een groene wereld? Inclusief nagesprek.

Om de groene economie van energie te voorzien, wordt onontgonnen gebied aangeboord: de diepzee. Maar mijnbouw op de oceaanbodem kan enorme, onvoorziene gevolgen hebben. En van wie ís de diepe oceaan eigenlijk?

‘De toekomst is metaal,’ vertelt Gerard Barron, CEO van Deep Green Resources, aan zijn potentiële investeerders. Zijn bedrijf ontwikkelt manieren om zogenaamde mangaanknollen van de oceaanbodem naar boven te halen. Dit kan, claimt hij, de deur openen naar een duurzame planeet. Volgens hem kunnen deze diepzeeschatten de wereldwijde hausse aan elektrische auto’s volledig van energie voorzien. Barron's groene pitch kan op veel enthousiasme rekenen. Maar experts als maritiem geoloog...

Om de groene economie van energie te voorzien, wordt onontgonnen gebied aangeboord: de diepzee. Maar mijnbouw op de oceaanbodem kan enorme, onvoorziene gevolgen hebben. En van wie ís de diepe oceaan eigenlijk?

‘De toekomst is metaal,’ vertelt Gerard Barron, CEO van Deep Green Resources, aan zijn potentiële investeerders. Zijn bedrijf ontwikkelt manieren om zogenaamde mangaanknollen van de oceaanbodem naar boven te halen. Dit kan, claimt hij, de deur openen naar een duurzame planeet. Volgens hem kunnen deze diepzeeschatten de wereldwijde hausse aan elektrische auto’s volledig van energie voorzien. Barron's groene pitch kan op veel enthousiasme rekenen. Maar experts als maritiem geoloog Sandor Mulsow zijn fel tegen mijnbouw op de oceaanbodem.

De mineralen zijn cruciaal voor de biodiversiteit in de oceaan – die op haar beurt cruciaal is voor het leven op aarde. Bovendien is vastgelegd dat de diepzee ‘gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid’ is – ofwel: eigendom van ons allemaal. Maar de organisatie die deze status moet verdedigen, lijkt heel makkelijk te manipuleren. En wordt er naar de inheemse bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea, wier levensonderhoud door deze praktijk wordt bedreigd, überhaupt geluisterd?

Lees meer
Genre documentaire
Taal Engels
Duur 93 minuten
Land VS, 2023
Kijkwijzer

Bestel tickets

Verwacht
Alle dagen

Kies en bestel

Sluiten

Movies that Matter

Movies that Matter is weer On Tour, en dat betekent elke maand een nieuwe film die te belangrijk is om niét te zien. Inclusief nagesprek met een spraakmakende en lokale gastspreker. 

Altijd op de hoogte blijven

Mis niets meer en meld je aan voor het laatste nieuws, programma & ticketverkoop!
Meld mij aan