Rapito

Rapito

Bologna, 1858. Een joodse jongen wordt weggenomen van zijn ouders door de Katholieke Kerk, omdat hij als baby gedoopt zou zijn.

In de Joodse wijk in Bologna, dringen soldaten van de Paus het huis van de Mortara’s binnen. Op bevel van de kardinaal moeten ze de zevenjarige zoon Edgardo meenemen. Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje, met als gevolg dat hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen. Edgardo’s ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen. Met brede steun van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara’s al snel een politieke lading. Terwijl de Kerk en de...

In de Joodse wijk in Bologna, dringen soldaten van de Paus het huis van de Mortara’s binnen. Op bevel van de kardinaal moeten ze de zevenjarige zoon Edgardo meenemen. Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje, met als gevolg dat hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen. Edgardo’s ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen. Met brede steun van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara’s al snel een politieke lading. Terwijl de Kerk en de paus hun machtspositie zien wankelen met de steeds luidere roep om een verenigd Italië, weigeren ze de jongen op te geven.

Rapito kent een behoorlijke voorgeschiedenis. Het waargebeurde verhaal van Edgardo Mortara werd door vele filmmakers gezien als een goudmijn - het is dan ook een razend interessant, historisch significante affaire. Dat leidde zo'n tien jaar geleden tot een Hollywood-script, waar niet de minste regisseurs op aasden. Zo was Steven Spielberg in een vergevorderd stadium dit script te verfilmen, met in de hoofdrollen Oscar Isaac (als de volwassen Edgardo Mortara) en Mark Rylance (als Paus Pius). Het project strandde echter, en misschien maar goed ook. Edgardo Mortara spreekt in Rapito gewoon Italiaans, in deze Italiaanse verfilming van dit uiterst Italiaanse verhaal.

Lees meer
Genre drama
Taal Italiaans
Duur 135 minuten
Land Italië, 2023
Cast Barbara Ronchi, Fabrizio Gifuni, Filippo Timi
Kijkwijzer

Bestel je tickets voor vandaag

Kies en bestel

Sluiten
ma
4 mrt.
di
5 mrt.
wo
6 mrt.

Prachtig! op de schouders van ouders, maak geen wapen van onze kinderen! Hou van ze!'

FC de FilmClub
gaf Rapito een 8,4

Altijd op de hoogte blijven

Mis niets meer en meld je aan voor het laatste nieuws, programma & ticketverkoop!
Meld mij aan