Verlanglijstje:

Art (Pati John)1.jpg
Art (Pati John)1.jpg

Prijswinnaar Art: Pati John

Architectuur (Dzidra Dubois)1.jpg
Architectuur (Dzidra Dubois)1.jpg

Prijswinnaar Architectuur: Dzidra Dubois

Macro (Jan Peeters)1.jpg
Macro (Jan Peeters)1.jpg

Prijswinnaar Macro: Jan Peeters

Portrait (Henrike Toren)1.jpg
Portrait (Henrike Toren)1.jpg

Prijswinnaar Portret: Henrike Toren

Street (Ellen Eisma)1.jpg
Street (Ellen Eisma)1.jpg

Prijswinnaar Street: Ellen Eisma

Expositie

Om de paar maanden kun je bij De Lieve Vrouw een andere expositie bezichtigen. Op dit moment kun je foto's bekijken die een Phonographer Award 2019 wonnen.

De smartphone wordt tegenwoordig vaker gebruikt als wekker, rekenmachine en zelfs zaklantaarn dan als telefoon. Door de toegenomen techniek en kracht van de camera en de vele bewerking-apps wordt de smartphone steeds meer een instrument voor de creatieve fotograaf.

Phonographer is een magazine voor smartphonefotografie om zowel de beginnende als de ervaren smartphonefotograaf te inspireren het beste uit hun smartphonecamera te halen. Van prachtige pure foto’s tot volledig uitgewerkte kunststukjes, tientallen smartphone fotografen sturen wekelijks hun werken in.

De expositie in ons café is samengesteld uit afbeeldingen uit het magazine; allemaal geschoten en bewerkt met de smartphone. Vijf van de tentoongestelde afbeeldingen zijn prijswinnende foto’s van de Phonographer Awards 2019. Uit ruim 300 inzendingen is in vijf categorie een prijswinnaar gekozen.

Voor de categorie Art omschreef Phonographer de afbeelding van Pati John als surrealistisch wegens de vervreemdende werking. De foto ademt een rustgevende sfeer uit door de spelende bewerking die heeft plaatsgevonden.

De vlakverdeling en het lijnenspel sprak Phonographer erg aan in de afbeelding van Dzidra Dubois. Met deze goed gekozen compositie wint zij dan ook in de categorie Architectuur.

Ondanks de moeilijkheidsgraad van Macro fotografie weet Jan Peeters het insect haarfijn vast te leggen. De haartjes, zijn antenne en de klauwtjes, Phonographer was onder de indruk van de mooie gedetailleerde manier waarop dit in beeld is gebracht.

Vooral het bijzondere kleurgebruik viel Phonographer op in het Portret van Henrike Toren. De serene uitstraling geeft tegelijkertijd een mate van levenservaring, gevangen in de ogen, goed weer.

De creativiteit die Ellen Eisma gebruikte voor haar Street afbeelding door een verhaal te vertellen in een tweeluik vond Phonographer uniek. Ondanks het herkenbare thema blijft de afbeelding mystiek. En dat maakt hem sterk.

Nieuwsgierig en geïnspireerd geraakt?
Twijfel niet en pak op een rustige avond de smartphone. Kopje koffie, stukje chocola, voeten op de bank en scrol het menu maar eens door. Speel met de instellingen, knip het kleine stukje chocola wat nog over is en probeer de beschikbare filters en bewerkmogelijkheden die al standaard op je smartphone te vinden zijn. Je zult zien dat het makkelijker is dan je dacht. Veel succes en fotografeerplezier!

Fotograaf Remko Schotsman of curator Róman Kienjet organiseren om de beurt een expositie in De Lieve Vrouw. Daarbij gaan ze de dialoog aan; onderling, met de makers én het publiek.

> Bekijk ook de blog met o.a. interviews met de exposanten.
> Volg de discussie op Facebook
> Mail Remko of Róman