Verlanglijstje:

La-Pianiste_st_7_jpg_sd-high.jpg
La-Pianiste_st_7_jpg_sd-high.jpg

'La pianiste' (2001)

La-c-r-monie_st_5_jpg_sd-high.jpg
La-c-r-monie_st_5_jpg_sd-high.jpg

'La cérémoni' (1995)

La-dentelli-re_st_10_jpg_sd-high.jpg
La-dentelli-re_st_10_jpg_sd-high.jpg

'La dentellière' (1977)

2.jpg
2.jpg

'8 femmes'

Een zomer met Isabelle Huppert

Intiem en afstandelijk, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert in de spotlights. Bij ons kun je kijken naar haar beste films.

Huppert is één van de grootste Franse actrices van de afgelopen decennia. Haar personages houden vaak de touwtjes strak in handen om plotseling iets schokkends en impulsiefs te doen. Achter een gladde façade worstelen ze met neurosen en obsessies, vol ingehouden emoties – een vulkaan die op uitbarsten staat. Vanaf haar kleine maar indrukwekkende rol in 'Les valseuses' (1974) en haar internationale doorbraak 'La dentellière' (1977, Hupperts lievelingsfilm) speelde ze in meer dan 110 films. Ze werkte samen met vele grote regisseurs, van Godard tot Tavernier en Chabrol, van Michael Haneke tot Paul Verhoeven. Huppert won de prijs voor de beste actrice in Cannes, een Golden Globe, twee Césars, drie European Film Awards en vier acteerprijzen op het Filmfestival van Venetië, en werd voor Elle genomineerd voor een Oscar.

“Ik hou ervan om ongewone personages zo normaal mogelijk te maken, omdat we allemaal weten dat het tragische en abnormale zich altijd verbergt achter het normale." - Isabelle Huppert

Het NRC schreef een mooi artikel over haar: "Maar wat haar echt onderscheidt is de bereidheid en zelfs gretigheid waarmee ze zich als actrice onderdompelt in de meest pijnlijke, duistere en obsessieve kanten van het bestaan. Isabelle Huppert heeft nog nooit een grens gezien die ze niet wilde overschrijden." Lees het hele artikel

LES VALSEUSES (1974)
BERTRAND BLIER

Boos op de wereld trekken Jean-Claude en Pierrot doelloos door het Franse platteland op zoek naar vrouwen en plezier. Op hun tocht laten ze een spoor van vernieling, diefstal, mishandeling en aanranding achter. Als ze de kapster Marie-Ange ontmoeten, raken ze beiden gefrustreerd, omdat zij niet genoeg genot brengt. 

LA DENTELLIÈRE (1977)
CLAUDE GORETTA

De van oorsprong Zwitserse regisseur Goretta verfilmde de gelijknamige roman van Pascal Lainé, in 1974 winnaar van de Prix Goncourt, Frankrijks meest prestigieuze literaire prijs. Ook de verfilming kreeg veel internationale waardering. Voor Isabelle Huppert was de film een doorbraak in haar carrière.

LA CÉRÉMONIE (1995)
CLAUDE CHABROL

Sophie is de huishoudster van een typisch Franse bourgeoisie-familie. Al snel ontdekken we dat ze niet kan lezen, iets wat ze vanzelfsprekend angstvallig verborgen houdt. Wanneer ze vriendschap sluit met postbode Jeanne (Isabelle Huppert), begint ze zich steeds meer van de familie af te keren.

LA PIANISTE (2001)
MICHAEL HANEKE

Erika Kohut (Isabelle Huppert) is een veertigjarige pianolerares die met haar moeder samenwoont in een appartement in Wenen. De twee hebben een haat-liefde verhouding en vliegen elkaar voortdurend in de haren.

8 FEMMES (2002)
FRANÇOIS OZON

Franse-Italiaanse misdaad-musicalfilm uit 2002 onder regie van François Ozon. De acht hoofdrolspeelsters wonnen voor hun samenspel zowel een European Film Award als de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn 2002.

ELLE (2016)
PAUL VERHOEVEN

IJskonijn Michèle (Isabelle Huppert) heeft zowel zakelijk als privé de touwtjes strak in handen. Als ze wordt verkracht, ontstaat een gevaarlijk kat-en-muisspel met haar belager.

VALLEY OF LOVE (2015)
GUILLAUME NICLOUX

Isabelle en Gérard verloren 6 maanden geleden hun zoon. Dan ontvangen ze zijn absurde afscheidsbrief waarin hij voorstelt om af te spreken in Death Valley in de VS.