A United Kingdom

Amma Asante Film / Drama

De Botswaanse prins Seretse Khama veroorzaakt opschudding in de jaren ’40 als hij met een blanke Londense vrouw trouwt.

Deze film is een stukje boeiende Zuid-Afrikaanse geschiedschrijving, vanuit een ongebruikelijke hoek. Met Rosamund Pike (‘Gone Girl’) en David Oyewelo (‘Selma’, ‘The Butler’, ‘The Help’).

Seretse Khama (1921 – 1980) was een Botswaans nationalist en de eerste president van Botswana. In 1947 ontmoet hij in Londen, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Ze voelen zich direct tot elkaar aangetrokken: zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen. Ondanks hun verschillen in huidskleur voelen ze zich elkaars gelijken.

Het geplande huwelijk stoot op veel verzet; niet alleen van hun families, maar ook van de Britse en zelfs Zuid-Afrikaanse regering. Het idee van een biraciaal echtpaar dat het buurland regeert van een republiek waar onlangs de apartheid werd ingevoerd is ondenkbaar.

Diplomatieke druk of niet, Seretse en Ruth twijfelen nooit aan hun liefde voor elkaar. De strijd voor een leven samen veranderde hun land voor eeuwig, en inspireerde de wereld. Seretse Khama ontpopte zich tot een gematigd leider die samenwerking tussen de zwarten en de blanken nastreefde. Khama, een democraat, hield zich aan de democratische spelregels en maakte van zijn land geen eenpartijstaat zoals in veel Afrikaanse buurlanden in die tijd. De economie voer wel onder zijn bewind. Hoewel hij het apartheidsregime niet erkende, bleef hij wel op goede voet met de Zuid-Afrikaanse regering, omdat veel bewoners van Botswana als arbeider in de Zuid-Afrikaanse mijnen werkten.

Khama's grootste kracht was dat hij de traditionele leiders (chiefs) wist over te halen om mee te werken aan een democratische regering. Daarnaast wist hij door zijn multi-etnisch beleid ervoor te zorgen dat conflicten tussen de autochtone- en de blanke bevolking uitbleven. Daarmee was hij voorganger van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela.

‘A United Kingdom’ is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Wanneer draait deze film nog meer?
Elke maandagmiddag wordt het filmprogramma van donderdag t/m woensdag bekend gemaakt en kunt u hier zien wanneer de film nog meer draait. 

Deel op:

ook leuk

Film The Royal Opera House David McVicar

Mozarts wereldberoemde opera 'The Magic Flute' ('Die Zauberflöte') adembenemend tot leven gewekt in de schitterende...

info Bestel
Film Mike van Diem

Een sprookjesachtige tragikomedie. Een Zeeuwse boer wil na de watersnoodramp in '53 nooit meer natte voeten en fietst...

info Bestel

Waar

Kelderzaal

Info

Land/jaar: Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, 2016
Regie: Amma Asante
Met: Rosamund Pike, David Oyelowo, Tom Felton, Laura Carmichael, Jack Davenport
Lengte: 105 minuten

Recensies

★★★★ 'Het mooiste is dat Asante van het politieke verhaal een verleidelijke crowdpleaser maakt.'

de Filmkrant 30 maart 2017

'De prins op het zwarte paard'

★★★ 'Hoewel haar sporadisch gebruik van montages van krantenkoppen wat al te ouderwets aanvoelt, weet Assante net als in haar vorige film 'Belle' vakkundig twee lijnen...

Nieuws

Programma 2017

Voor nieuwsgierige filmliefhebbers hebben we drie verschillende cursussen in de aanbieding. In oktober start de eerste: FILMANALYSE & PREMIÈRES 
Filmdocent Mark Meuldijk graaft vol enthousiasme onder de oppervlakte van de premièrefilms. 

> Bekijk alle filmcursussen