I Am Not Your Negro

Raoul Peck Film / Filmdocumentaire
Oscargenomineerde documentaire die de zwarte geschiedenis van de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.

In 1979 had James Baldwin het plan om een boek te schrijven over de vriendschap en moorden op Martin Luther King, Malcolm X en Medgar Evers. Bij zijn dood waren er pas dertig pagina's af. In deze documentaire probeert Raoul Peck het onafgemaakte boek te verbeelden. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal.

Opvallend en akelig actueel zijn de beelden over de nadagen van de rassenscheiding in de VS: een tijd waarin sprankjes hoop over een betere toekomst voor ‘zwart amerika’ steeds weer in rook opgingen door absurde regels en geweld. Elke lijn van het verhaal is rechtstreeks overgenomen uit Baldwins manuscript. Historisch filmmateriaal kleurt de geschiedenis in. De film werd genomineerd voor de Oscar Beste Documentaire.

Wanneer draait deze film nog meer?
Elke maandagmiddag wordt het filmprogramma van donderdag t/m woensdag bekend gemaakt en kunt u hier zien wanneer de film nog meer draait. 

Deel op:

ook leuk

Film Joel Hopkins

Diane Keaton als rouwende weduwe die verliefd wordt op een dakloze man in Noord-Londen.

info Bestel
Film Justin Chadwick

Dit drama over de liefde tussen een schilder en de vrouw van een tulpenhandelaar speelt zich af in het...

info Bestel

Waar

Pleinzaal

Info

Land/jaar: VS/FR/BE/CH, 2016
Regie: Raoul Peck
Met: met de stem van Samuel L. Jackson
Lengte: 95 minuten

Recensies

★★★★★ ''...een superieure aanvulling in het vaak moeizame debat over wit privilege, white fragility, segregatie en racisme.''

VPRO Cinema 11 mei 2017

"Onvergelijkbaar en onvergetelijk"

★★★★★ "Hoewel Baldwin al in 1987 overleed, blijken zijn scherpe, confronterende, en ontluisterende inzichten nog steeds bijzonder actueel."

Nieuws

Voor nieuwsgierige filmliefhebbers hebben we drie verschillende cursussen in de aanbieding. In oktober start de eerste: Filmanalyse & premières. Filmdocent Mark Meuldijk graaft vol enthousiasme onder de oppervlakte van de premièrefilms. 
> Bekijk alle filmcursussen