Knife in the Clear Water (16+)

Xuebo Wang Film / Drama

Een bijzondere film waarin weinig wordt gesproken, maar de beelden (van een adembenemende schoonheid) des te meer zeggen.

Het verhaal is simpel: aan het begin van de film wordt een vrouw begraven. Haar man en de zoon met zijn vrouw en kinderen blijven achter. Ze leven op het platteland op een immens weidse vlakte. Ze zijn straatarm. Hun enige bezit zijn een paar kippen en een stier. De zoon wil graag de stier opofferen voor een ceremonie ter ere van zijn moeder. De vader heeft daar zichtbaar moeite mee, maar respecteert de wens van zijn zoon.

De stier voelt zijn dood als het ware aankomen en stopt met eten en drinken. Hij ziet het 'mes in het heldere water' dat hij geacht wordt op te drinken. Als de stier op het einde wordt geslacht vertrekt de vader het weidse, met sneeuw bedekte landschap, in.

Achtergronden
Het formaat van de film is bijzonder. Je zou in eerste instantie een breed panoramisch beeld verwachten voor de weidse landschappen waar het verhaal zich in afspeelt. Maar regisseur Wang kiest juist voor het integendeel: een bijna vierkant, tot in de perfectie gekaderd beeld. De beelden lijken wel schilderijen.

Deze prachtige, minimalistische film speelt zich af bij de Hui-Chinezen, een bevolkingsgroep in China, die het islamitisch geloof aanhangt. Ze zijn verwant aan de Han-Chinezen, met als grootste verschil de islam. Bij een volkstelling in 2000 waren er bijna 10 miljoen mensen die zich tot deze bevolkingsgroep rekenden. De Hui zijn van verschillende afkomst, maar de meesten komen uit het oosten van China waar Arabieren hen bekeerd hebben tot de islam.

Wanneer draait deze film nog meer?
Het volledige programma voor de komende filmweek (do t/m wo) maken we op maandagmiddag bekend.

> Deze film is ook te zien op PICL

Deel op:

ook leuk

Film Joel Hopkins

Diane Keaton als rouwende weduwe die verliefd wordt op een dakloze man in Noord-Londen.

info Bestel
Film Justin Chadwick

Dit drama over de liefde tussen een schilder en de vrouw van een tulpenhandelaar speelt zich af in het...

info Bestel

Waar

Pleinzaal

Entree

KLIK OP GEWENSTE DATUM
€ 9,00 Standaard
€ 8,00 CJP
€ 7,00 De Lieve Vrouw Pas

Info

Land/jaar: China, 2016
Regie: Xuebo Wang
Met: Shengcang Yang, Chenghua Li
Lengte: 93 minuten

Recensies

Volkskrant 7 september 2017

4 sterren

"In dit tijdloze debuut verbindt de camera mensen, dieren en landschap tot een symbiotisch geheel". "Het enige dat u hoeft te doen is zich overgeven aan het tempo en de soberheid van dit...

Nieuws

Voor nieuwsgierige filmliefhebbers hebben we drie verschillende cursussen in de aanbieding. In oktober start de eerste: Filmanalyse & premières. Filmdocent Mark Meuldijk graaft vol enthousiasme onder de oppervlakte van de premièrefilms. 
> Bekijk alle filmcursussen