• Theater Na de Dam

In haar schoenen

tg.hethuis

In haar schoenen

Wandel door de straten van de stad Amersfoort en duik in het verborgen familieverhaal van oma Sonja.

Als theatermaakster Judith Kruithof gedurende haar pubertijd ontdekt dat ze Joods is, begint de zoektocht naar haar familiegeschiedenis en ontdekt ze waarom deze na al die jaren verborgen is gebleven.

In deze locatie voorstelling door de stad wandelen we mee met haar oma Sonja Menko en leren we begrijpen voor welke keuzes zij in de oorlog stond. Na het vinden van het huis waar haar grootmoeder in de oorlog woonde, blijkt hun familieverhaal ook buiten de muren van het huis z'n sporen te hebben nagelaten. Tijdens de zoektocht geven het huis en haar omgeving mondjesmaat geheimen bloot. Van het bruisende...

Als theatermaakster Judith Kruithof gedurende haar pubertijd ontdekt dat ze Joods is, begint de zoektocht naar haar familiegeschiedenis en ontdekt ze waarom deze na al die jaren verborgen is gebleven.

In deze locatie voorstelling door de stad wandelen we mee met haar oma Sonja Menko en leren we begrijpen voor welke keuzes zij in de oorlog stond. Na het vinden van het huis waar haar grootmoeder in de oorlog woonde, blijkt hun familieverhaal ook buiten de muren van het huis z'n sporen te hebben nagelaten. Tijdens de zoektocht geven het huis en haar omgeving mondjesmaat geheimen bloot. Van het bruisende Joodse leven voor de oorlog tot zwarte herinneringen die verscholen zitten in de stenen van de stad en het trauma en het doorwerken ervan door de generaties heen.

Het betreden van het huis was het startschot van een langdurig onderzoek over een verborgen familieverleden, en de roof van Joods vastgoed van Joodse inwoners van Amersfoort. Daarnaast deed Judith nog een ontdekking. De koper van de verlaten huizen was een NSB-theatermaker.

Hoe vond oma Sonja de kracht om na de oorlog door te gaan, ondanks het verlies van haar man, ouders, broers en zusje? In ieder geval door nooit meer een stap te zetten op de plek waar haar herinneringen huisden. Terwijl Judith de weg langs de huizen en door de straten naar de synagoge bewandelt, ontdekt ze dat er plekken waren die ze nooit eerder had gezien. Verborgen plekken en verborgen verhalen en zo ontvouwt het verhaal zich verder in het theater van de Lieve Vrouw. Met deze geschiedenis stapt ze uiteindelijk in de voorstelling die twee families met elkaar verbindt.

Lees meer
Genre toneel
Speeldata za 4 - zo 5 mei 2024
Locatie De Lieve Vrouw, Theaterzaal
Website www.tg-hethuis.nl
Tickets € 19,00
Concept, spel Judith Kruithof
Spel Judith Kruithof, Estrella Smith, Les Koch, Nimaro Ocheng
Dramaturgie Fien de Smet
Fotografie Henry Krul

Praktische informatie

De voorstelling begint in de theaterzaal van De Lieve vrouw. Tijdens een gezamenlijke wandeling op verschillende locaties in de binnenstad van Amersfoort, neemt ze ons verder mee in haar verhaal. De voorstelling heeft z'n vervolg in theater de Lieve Vrouw.

Minder te been of invalide? Neem even contact met ons op.

Let op: Er zijn beperkte kaarten beschikbaar, dus mis deze voorstelling niet!

Bestel tickets

zo 5 mei 2024
12:30
za 4 mei 2024
21:00

Theater Na de Dam

Theater Na de Dam

Theater Na de Dam is een landelijk initiatief van theatermakers, artiesten, kinderen en jongeren die zich inzetten rondom de Nationale Herdenking op 4 mei. In heel Nederland worden er nieuwe voorstellingen gemaakt over de Tweede Wereldoorlog. Ben je benieuwd naar het hele programma?

bekijk programma

Meer theater in De Lieve Vrouw

BYE BYE DADDY a family business

BYE BYE DADDY a family business

Dood Paard

toneel

Info & tickets
Panic Room

Panic Room

Theater Utrecht

toneel

Info & tickets
The Last Poet

The Last Poet

Nita Kersten I Toneelschuur Producties

muziek, toneel

Info & tickets
Zelensky hier

Zelensky hier

De Spelersfederatie & De Theatertroep

Info & tickets

Altijd op de hoogte blijven

Mis niets meer en meld je aan voor het laatste nieuws, programma & ticketverkoop!
Meld mij aan