Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin | Tula Leeft!

Een voorstelling en documentaire

Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin | Tula Leeft!

In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden én de Keti Koti-maand slaan De Lieve Vrouw en Musica Mundo Festival in samenwerking met Comité 30 juni/1juli Amersfoort de handen ineen

In de theaterzaal wordt de indrukwekkende muziektheatervoorstelling Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin opgevoerd. In december 2023 was de voorstelling al eerder te zien voor een uitverkocht huis. Deze avond is daarom een unieke kans de voorstelling alsnog te zien voor iedereen die er toen niet bij kon zijn.

Na een ruime pauze wordt op het Lieve Vrouwekerkhof om 22.30 uur om 22:30 uur de documentaire Tula Leeft! vertoond in de openluchtbioscoop van het Musica Mundo Festival. Deze documentaire is gratis toegankelijk.

Let op: de aanvang van de voorstelling is om 20:00 uur

Speeldata do 27 jun. 2024
Locatie De Lieve Vrouw, Theaterzaal
Website www.izalinecalister.com
Tickets € 20,00
Regie Leonie Jansen
Met o.a. Izaline Calister (tekst, zang), Ed Verhoeff (gitaar), Ilja Reijngoud (trombone, toetsen), Roël Calister (percussie)

Bestel tickets

do 27 jun. 2024
20:00

Over de voorstelling

Over de voorstelling

Sinds 2010 wordt Tula, de leider van de grootste opstand van tot slaaf gemaakte, geëerd als nationale held van Curaçao. De revolte in 1795 werd hardhandig neergeslagen. Tula kreeg de doodstraf. Daarna was het lange tijd taboe om hem te herdenken.

Izaline Calister: "In 2023 vierden we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. Mijn overgrootmoeder Juliet (1836-1875) heeft alles meegemaakt: de slavernij én de afschaffing daarvan." Met behulp van de documentaire over Tula, brengt Izaline Juliet tot leven in Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin: een persoonlijke, muzikale voorstelling. Met film, vurige en ontroerende muziek verbindt ze het verleden met het heden en viert ze de toekomst.

Izaline Calister was eerder te zien in Het eiland van mijn vader (met Thijs Borsten), Tula Herdenkingsconcert in ITA, Porgy and Bess, Barricade, Geen liefde zonder vrijheid (i.s.m. het Volksoperahuis) en Het 5 mei-Koninkrijksconcert in Carré.

"Met haar prachtige stem die je uit duizenden herkent voert Calister je moeiteloos mee van de ene gemoedstoestand in de andere"
Theaterkrant
"Meeslepend Antilliaanse liederen. Ze voegde er jazz en salsa bij, liep zoals altijd op blote voeten en maakte zo de ode aan de Chopin van Curaçao gloedvol’"
NRC
"Tula & Juliet is een viering van het doorzettingsvermogen van de Antilliaanse tot slaafgemaakten, waaruit zowel de eilanders als niet-eilanders kunnen putten"
Volkskrant

Over de docu

Over de docu

De Curaçaose zangeres Izaline Calister en musicus/theatermaker Thijs Borsten lopen in de door hen gemaakte documentaire Tula Leeft! de Ruta di Tula op Curaçao. Ze ontmoeten er artiesten, musici, historici en een pastoor. Tula werkt op plantage Knip. Op 17 augustus 1795 komt hij in opstand en legt met andere tot slaaf gemaakten het werk neer. Plantage-eigenaar Casper Lodewijk van Uytrecht is niet ontvankelijk, daarom trekken ze naar de hoofdstad, naar de gouverneur. Onderweg sluiten andere tot slaaf gemaakten zich bij hen aan. Tula en veel anderen bekopen het uiteindelijk met de dood, maar de opstand groeit uit tot nationaal symbool. Tula zelf wordt in 2010 uitgeroepen tot nationale held.

Tula Leeft! werd onder andere benoemd tot winnaar van het Bridge of Peace Festival, won in de categorie Best Documentary op het Brussel Capital Film Festival en viel in de prijzen op het Heart of Europe International Monthly Film Festival (HEI).

Bekijk de trailer van Tula & Juliet

Altijd op de hoogte blijven

Mis niets meer en meld je aan voor het laatste nieuws, programma & ticketverkoop!
Meld mij aan